Locale Altele
Marti, 30 Aprilie 2024
Marti, 30 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Instituția Tutelei în noul cod civil
Ioana Gavrău  - Marti, 18 Octombrie 2011
Președintele Judecătoriei Satu Mare, judecătorul Adrian Zbona, alături de colegii săi, judecătorii Tămășan Stamate, Cristian Morar și Corina Hota, au susținut marți o conferință pe tema instituției tutelei văzută prin prisma noul Cod Civil. Această instituție este un element de noutate absolută în materie de ocrotire a persoanei fizice.


Conform președintelui Judecătoriei Satu Mare, judecătorul Adrian Zbona, au fost stabilite competențe în materie de tutelă la 9 complete, totodată fiind stabilită regula că înființarea unei tutele este considerată ca o cerere principală, iar completul care a soluționat tutela rămâne competent a soluționa pe parcursul cât este în ființă tutela.

Mai mult, soluționarea cauzelor în materie de tutelă se face în termen scurt, pe o perioadă de 7-14 zile de la momentul în care are loc înregistrarea cererii de către justițiabili.

În primă fază s-a creat un grup de lucru din patru judecători pentru a creiona un protocol de colaborare cu Primăria Satu Mare la nivelul biroului de autoritate tutelară, birou ce a soluționat problemele de tutelă până la intrarea în vigoare a noul cod civil“, a declarat judecătorul Adrian Zbona.

După realizarea protocolului se va solicita celorlalte unități administrativ- teritoriale ce sunt arondate în circumscripția Judecătoriei Satu Mare, colaborarea pe baza aceluiași model de protocol.

Acestea urmează să fie stabilite ca durată până la reglementarea efectivă a atribuțiilor instanței de tutelă prin legea de organizare judiciară.

Instanța de tutelă , respectiv judecătorii iau măsuri de ocrotire față de acele persoane care au nevoie de ocrotire la sesizarea persoanelor apropiate minorului, a serviciului de stare civilă cu prilejul înregistrării morții unei persoane, a instanțelor judecătorești, respectiv ale organelor administrației publice.

Cine are nevoie de ocrotire?

În capul listei se află minorul, fiind vizate acele situații când acesta rămâne lipsit de ocrotirea ambilor părinți. Pe aceeași listă se află și interzisul judecătoresc, adică acea persoană care are peste 14 ani și nu are discernământ necesar pentru a se îngriji de interesele sale din cauza alienației. Ocrotirea acestuia se realizează prin desemnarea de către însuși interzisul judecătoresc, la momentul la care avea discernământ, prin act autentic, a unui tutore.

Persoanele care din cauza bolii, a bătrâneții nu poate să-și administreze sau să își apere bunurile beneficiază de ocrotire.

Până la intrarea în vigoare a noul cod civil, atribuțiile de instanță de tutelă erau îndeplinite de instanțele, secțiile, sau după caz, completele specializate pentru minori și familie.

10645 vizite
Distribuie pe