Locale Altele
Marti, 30 Aprilie 2024
Marti, 30 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Caritas face cămin de bătrâni în locul Psihiatriei
Sergiu Lenghel  - Joi, 4 Februarie 2010

Imobilul în care funcţiona până nu demult secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean, retrocedat recent Episcopiei Romano-Catolice, va fi dat în folosinţă gratuită Organizaţiei Caritas. Aici urmează să se înfiinţeze un complex multifuncţional pentru vârstnici.

 

Anunţul a fost făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către directorul general al Organizaţiei Caritas Satu Mare - Löchli Terezia Tünde, cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul 2009.

La întâlnirea cu mass-media au mai participat şi directorul adjunct - Barkasz Gabriela şi purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Fazekas Csilla.

 

Printre priorităţile acestui an se numără realizarea a două mari investiţii, menite să vină în sprijinul tinerilor şi vârstnicilor. Prima se referă la complexul comunitar pentru tineri "Casa Open", realizat prin extinderea Centrului de Prevenire şi Consiliere Antidrog, unde adolescenţii din Satu Mare vor putea face voluntariat. Cel de-al doilea proiect vizează reabilitarea clădirii situate lângă Spitalul Vechi, unde a funcţionat Psihiatria, în scopul realizării unui complex multifuncţional pentru bătrâni.

 

Clădirea este foarte veche, declarată monument istoric, construită la iniţiativa episcopului Ham Janos pentru persoanele cu nevoi sociale. Directorul general al Organizaţiei Caritas afirmă că valoarea acestui proiect este estimată la suma de 850.000 euro, bani care vor fi accesaţi din fonduri europene. Odată cu reabilitarea clădirii se va mai construi şi o mansardă, iar în cadrul complexului se va deschide şi un centru de zi pentru vârstnici. Complexul va avea o capacitate maximă de 98 persoane.
 

 

Anul 2010 este şi un an aniversar pentru Caritas, ce va fi marcat printr-o serie de manifestări festive. "Aniversăm 20 de ani de la reînfiinţare, adică după Revoluţie. Pe data de 5 iunie va avea loc un maraton de solidaritate, pe 24 septembrie un eveniment jubiliar, iar în zilele de 11-12 noiembrie se va ţine o conferinţă internaţională de specialitate" - a precizat directorul Caritas.

 

Referitor la activitatea pe anul trecut, conducerea organizaţiei a introdus mai multe servicii noi în cadrul programelor sociale, precum consilierea în carieră, tehnici şi metode pentru integrare profesională şi consilierea socială.

Pentru a identifica problemele cu care se confruntă cei în vârstă, în perioada februarie-iulie 2009 s-a realizat un sondaj pe un eşantion de 180 de sătmăreni, iar rezultatele au dus la o singură concluzie: prestaţiile şi serviciile sociale şi medicale nu acoperă nevoile reale ale vârstnicilor.

 

Cele mai importante probleme sunt cele legate de sănătate, financiare şi cele cauzate de singurătate, motiv pentru care se impune o extindere a serviciilor oferite de Organizaţia Caritas.

 

În vara anului trecut s-a inaugurat extensia clădirii Centrului Deschis "Casa Prieteniei", fiind realizate o serie de spaţii destinate activităţilor cu caracter educativ-recreativ.

 

Prin cele 38 instituţii coordonate de Caritas, în cursul anului trecut, au beneficiat de servicii specifice peste 10.000 de persoane, cele mai multe, respectiv 6.652 fiind incluse în programele sociale de suport şi intervenţie, pe care s-a cheltuit jumătate din bugetul organizaţiei. Cele mai mari venituri în 2009 au provenit din donaţii în natură m 44%, şi din subvenţiile de la bugetul central de stat, 18%.

Tags: caritas  psihiatrie  batrani  
13928 vizite
Distribuie pe