Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
Florin Răchitan  - Duminica, 30 Ianuarie 2022

Coloane de camioane și camionete, pe alocuri lungi de zeci de kilometri, au traversat toată Canada în cursul săptămânii trecute, parcurgând distanțe de mii de kilometri pe mai multe trasee, toate având ca destinație finală și punct de întâlnire capitala Ottawa, unde în weekend a fost organizat cel mai mare protest împotriva restricțiilor Covid în cea mai neoliberală țară din lume, unde peste 80% din populație este vaccinată.

Scânteia care a declanșat protestul a fost intrarea în vigoare a unei noi măsuri restrictive prin care TIR-iștii nevaccinați ce traversează granița dintre SUA și Canada cu camioanele lor trebuie să intre în carantină la revenirea în țară, asta după ce încă de la începutul pandemiei ei au fost exceptați de la obligativitatea vaccinării, fiind considerați ”esențiali” în asigurarea aprovizionării cu alimente și produse de strictă necesitate.

Cu toate că, potrivit estimărilor alianței reprezentative a firmelor de transport, doar aproximativ 10% dintre șoferi sunt în continuare nevaccinați, carantinarea lor obligatorie ar putea cauza sincope grave în lanțul de aprovizionare transfrontalieră, în condițiile în care și în Canada, la fel ca în multe alte țări occidentale, au început deja să apară crize mai mici sau mai mari concretizate în lipsa unor produse de bază pe rafturile magazinelor.

Colac peste pupăză, când premierul Justin Trudeau a aflat despre intenția de a se organiza așa-numitul ”Convoi al Libertății”, el i-a numit pe organizatori ”o minoritate marginală”, ceea ce i-a înfuriat nu numai pe truckeri, dar și pe toți cei care se opun politicilor guvernamentale de control al pandemiei, declanșându-se astfel o acțiune ce a depășit cu mult limitele convoiului de camioane.

Principalul convoi a pornit din provinciile vestice ale Canadei, unde oricum premierul Trudeau nu s-a bucurat niciodată de prea mare popularitate, iar truckerii au fost întâmpinați pe întregul traseu de grupuri mai mari sau mai mici de susținători înșirați de-a lungul drumurilor sau pe podurile ce traversează autostrăzile, cu toții purtând pancarte cu mesaje anti-restricții și antiguvernamentale și fluturând drapelul național, în unele cazuri cu stema răsturnată, simbolizând situație de pericol iminent, după model american.

În același timp, în contul de fundraising deschis pentru sprijinirea truckerilor s-au adunat într-o singură săptămână nu mai puțin de 7 milioane de dolari de la aproape 100.000 de donatori, bani care i-ar putea ajuta să prelungească acțiunea de protest, în condițiile în care mulți sunt hotărâți să continue până ce guvernul va face pasul înapoi.

Protestatarii spun că nu mai e vorba demult despre vaccinuri, ci despre lupta pentru libertate împotriva a ceea ce consideră ei a fi ”dictatura Covid” impusă de autorități.

Așa cum era de așteptat, mulți politicieni conservatori sau vedete cu opinii anti-vacciniste au profitat de moment pentru a-și amplifica mesajele prin susținerea Convoiului Libertății, dar cel mai mare sprijin a venit de unde nici nu se așteptau: multimiliardarul Elon Musk, cel care are mamă canadiancă, a transmis pe Twitter un mesaj scurt și plin de conținut, în stilul său caracteristic: ”Canadian truckers rule” – a scris el, după care toată hipsterimea obsedată de Tesla a luat foc ;))

În cursul weekend-ului, convoaiele de camioane sosite în capitala Ottawa au blocat, practic, întregul oraș, iar în piața din fața Parlamentului s-a adunat o mulțime masivă de protestatari, în care s-au infiltrat, așa cum era de așteptat, și personaje cu vederi radicale de toate felurile, nu neapărat în legătură cu acțiunea truckerilor.

Protestul s-a desfășurat pașnic, în general, dar au avut loc și câteva incidente mai violente, inclusiv vandalizarea Monumentului Eroului Necunoscut, ceea ce a determinat forțele de ordine să evacueze familia premierului Justin Trudeau din reședința lor oficială într-o locație secretă. De-altfel, premierului i-a picat la fix, dacă se poate spune așa, obligativitatea autoizolării, după ce a intrat în contact cu persoane bolnave de Covid. Deocamdată, lui Justin Trudeau i-au ieșit negativ testele, dar măcar are un motiv întemeiat pentru a nu se întâlni cu reprezentanții protestatarilor ;))




De-acum, însă, trebuie să se teamă cu adevărat, fiindcă au apărut românașii!!! Câțiva TIR-iști de origine română s-au alăturat convoiului, desfășurând un banner care a devenit instant sursă de meme-uri pe Facebookul românesc, din cauza greșelii gramaticale pe care au comis-o imigranții care probabil nu se află de prea mult timp în Canada și nu au avut ocazia să învețe cum se scrie corect (bine, acuma le luăm apărarea, ca și cum ar fi scris mai corect românește...probably not ;)). Oricum, i-au transmis lui Justin Trudeau că s-a terminat cu jmekeria! :)))))))

53998 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Cum era să rămână fără funcție un proaspăt premier al unei provincii canadiene, din cauza unor sfaturi ”pacificatoare” pentru Ucraina