Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Florin Răchitan  - Joi, 18 Aprilie 2019

După ce liberalii lui Justin Trudeau au pierdut alegerile în cele mai importante provincii ale Canadei, Ontario și Quebec, marți a fost rândul unei alte provincii care ”contează”, Alberta, să-i transmită un mesaj fără echivoc idolului hipsterilor politici din lumea întreagă: principalii aliați locali ai săi din New Democrat Party au suferit o înfrângere usturătoare în fața conservatorilor, care revin la guvernare în provincie după o absență de patru ani.

Hai s-o luăm mai chitingan, de la început! Regretatul Jim Prentice, fostul premier conservator al provinciei Alberta, decedat între timp într-un accident aviatic, a convocat alegeri anticipate în 2015, în plină criză a prețului petrolului la nivel mondial, care a lăsat o ”gaură” uriașă în bugetul provinciei a cărei economie se bazează în mare măsură pe industria petrolieră, grație rezervelor uriașe de țiței din Nordul arctic.

Ca un adevărat gentleman crescut în spiritul politic anglo-saxon, Jim Prentice a anunțat că nu-și mai poate onora promisiunile din campania electorală în care câștigase alegerile precedente, din cauza crizei economice cu care se confrunta Alberta, astfel că și-a invitat concetățenii să-i acorde votul de încredere pentru un nou program electoral, cu un buget adaptat noii situații.

De această ocazie au profitat socialiștii din New Democrat Party (NDP), un partid de buzunar care a trebuit să-și adune candidații efectiv de pe stradă, dar care a promis că nu va face nici un fel de tăieri bugetare, dimpotrivă, va crește alocările bugetare pentru rezolvarea problemelor sociale.

Disperați de perspectivele sumbre, majoritatea albertanilor au pus botul la vrăjeală și au asigurat partidului considerat a fi social-democrat o victorie neverosimilă, care a șocat întreaga Canada la vremea respectivă. Rezultatul de atunci a fost cu atât mai incredibil cu cât Alberta este cunoscută ca fiind un fief tradițional al conservatorilor canadieni, cu un electorat urmaș al vechilor cowboy care au colonizat preeria sălbatică.

Au urmat patru ani de coșmar, în care lidera NDP, Rachel Notley, devenită premier al provinciei Alberta, în cârdășie cu premierul federal Justin Trudeau, au băgat cele mai convingătoare discursuri posibile despre cum luptă ei pentru interesele economice și sociale ale cowboy-ilor și petroliștilor în timp ce făceau parcă tot posibilul să blocheze orice inițiativă care putea să dezvolte industria petrolieră, motivând totul prin cauza trendy a luptei împotriva încălzirii globale, share-uită în draci pe Facebook de către hipsteri.

S-a ajuns la situația neverosimilă în care Alberta stă pe cele mai mari rezerve de țiței și gaze naturale din lume, de care ar avea nevoie unele economii emergente, precum cea a Chinei, dar care nu pot fi exportate din cauza reglementărilor absurde susținute de guvernul federal, în timp ce tocmai aflăm că șeful acelui guvern federal a făcut ”intervenții” pentru a scăpa din ghearele justiției o firmă de la el de acasă, care importă petrol de miliarde de dolari din... Libia. Scandal cu șpăgi și tot tacâmul, despre care am mai scris. Asta în timp ce rata șomajului din Alberta atinge recorduri naționale, iar economia e la pământ.

În acest context s-a întors acasă Jason Kenney, un fost ministru în guvernul federal al fostului premier conservator al Canadei, Stephen Harper, el însuși un cowboy albertan adevărat, care și-a învârtit biciul de câteva ori deasupra pălăriei Stetson. Înainte de toate, a unificat cele două partide conservatoare din Alberta, care la alegerile precedente s-au devorat reciproc, divizându-și voturile propriilor susținători și oferind astfel victoria pe tavă socialiștilor.

Este vorba despre vechiul Partid al Conservatorilor Progresiști, care au guvernat Alberta timp de aproape o jumătate de secol fără întrerupere, și de Wildrose Party, o formațiune politică regională apărută pe vremea când erau la modă în Canada acest gen de partide autonomiste.

Din fuziunea celor două formațiuni s-a născut Partidul Conservatorilor Uniți (UCP), condus de Jason Kenney, care a declarat de la bun început război hipsterilor politici din capitala provincială și din cea federală, subiectul principal al campaniei sale electorale permanente fiind lupta împotriva Carbon Tax-ului absurd, o găselniță prin care liberalii lui Justin Trudeau scot pielea de pe contribuabilii onești sub forma unei taxe de poluare, în ideea că aceștia trebuie pedepsiți dacă nu contribuie la salvarea planetei.

Alegerile provinciale din 16 aprilie au fost ca un cutremur pe scena politică din Alberta, conservatorii obținând o majoritate absolută de peste două treimi în parlamentul din capitala Edmonton, dar și o majoritate convingătoare, de 55%, a votului popular (Diferența e dată de sistemul de vot uninominal în variantă hardcore, fără redistribuire de voturi, ceea ce în România ar scoate câteva sute de mii de hipsteri iritați în Piața Victoriei n.r.).

Practic, conservatorii au colorat în albastru (culoarea partidului lor n.r.) toată harta provinciei Alberta, cu câteva excepții date de unele circumscripții electorale din capitala Edmonton, care au rămas portocalii (culoarea NDP n.r.).

În discursul său de învingător, Jason Kenney a anunțat că de acum înainte Alberta e ”open for business” și a repetat câteva din ideile sale enunțate în campania electorală, inclusiv cea potrivit căreia e dispus să meargă până-n pânzele albe (a se citi: la tribunal n.r.) pentru a duce petrolul din Alberta, prin conducte, atât în porturile de la Oceanul Pacific, cât și în provinciile canadiene din Est, pentru a avea o piață mai mare de desfacere și, astfel, venituri mai mari pentru economia de care va fi responsabil în următorul mandat.

Victoria conservatorilor din Alberta este încă un pumn dat premierului liberal Justin Trudeau, care nu se știe dacă va mai apuca alegerile federale din toamnă.

Tags: alegeri  alberta  jason kenney  
63896 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Cum era să rămână fără funcție un proaspăt premier al unei provincii canadiene, din cauza unor sfaturi ”pacificatoare” pentru Ucraina