Locale Altele
Miercuri, 1 Mai 2024
Mie, 1 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Taxe şi impozite mai mari pentru sătmăreni
Florin Răchitan  - Vineri, 30 Octombrie 2009

Consilierii locali au aprobat în şedinţa de joi proiectul de hotărâre privind majorarea cu 20% a taxelor şi impozitelor locale pe care le vor plăti sătmărenii anul viitor.

 

Proiectul a fost aprobat aproape în totalitate în forma prezentată de Primărie, consilierii fiind avertizaţi de primarul Iuliu Ilyes că, în caz contrar, vor avea probleme mari în alcătuirea proiectului de buget pe anul viitor, care are din start un minus de un milion de euro, din cauza crizei şi din motive administrative.

 

Primarul le-a explicat consilierilor că majorarea taxelor a fost decisă prin Hotărâre Guvern, iar administraţiile locale nu pot sa facă altceva decât să actualizeze din oficiu valorile acestora.

 

Totuşi, reprezentanţii partidelor din Consiliul Local au avut posibilitatea să facă propuneri de modificări ale valorilor acestor taxe şi impozite, cele mai multe discuţii fiind generate de solicitarea Asociaţiei Patronatului Sătmărean privind reducerea unor impozite.

 

Consilierul PD-L Sorin Ghilea, care este şi membru al Asociaţiei Patronatului Sătmărean, a prezentat date statistice potrivit cărora nivelul investiţiilor private la Satu Mare este în scădere cu 70%, iar cifra de afaceri a firmelor sătmărene scade, în medie, cu 40%, în timp ce numărul şomerilor creşte pe zi ce trece, semne clare ale slăbirii puterii financiare a firmelor, care asigură două treimi din suma totală a taxelor şi impozitelor locale.

 

În aceste condiţii, o majorare a taxelor duce direct la falimentarea unui număr şi mai mare de firme şi, în consecinţă, la slăbirea continuă a economiei locale, care şi aşa se află deja pe butuci.

 

Sorin Ghilea a cerut o reducere a cotei de impozitare a clădirilor, de la 1,5% cât este în prezent, la 1,2% din valoarea de inventar, precum şi acordarea unei bonificaţii de 5% agenţilor economici care îşi plătesc taxele şi impozitele locale până la sfârşitul lunii martie.

 

Reprezentanţii PSD au mers chiar mai departe, cerând reducerea cotei de impozitare a clădirilor la 1% din valoarea de inventar şi acordarea unei bonificaţii de 10% atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice care îşi plătesc toate taxele şi impozitele locale în primele trei luni ale anului.

 

Până la urmă a fost adoptată varianta propusă de UDMR, care include o bonificaţie de 10%, dar numai pentru persoane fizice, cotă de impozitare de 1,5%, ba mai mult, o majorare cu 20% a cotei de impozitare pentru clădirile a căror valoare nu a mai fost reevaluată de mulţi ani, iar proprietarii lor plătesc la bugetul local nişte impozite ridicol de mici.

 

În continuare, o gafă de proporţii a Consiliului Local şi a întregii administraţii publice locale a fost dezvăluită în momentul în care aleşii sătmărenilor au trecut la votarea unei completări la un proiect de hotărâre pe care l-au aprobat în urmă cu mai multe luni şi care avea menirea de a reglementa condiţiile în care societăţi precum Apaserv sau E-ON Gaz pot să facă săpături sau alte lucrări pe spaţii publice, respectiv obligaţia lor de readuce spaţiile respective la forma iniţială după terminarea lucrărilor. Adică să umple gropile şi să cureţe zona. Regulile arată bine scrise pe hârtie, doar că la vremea respectivă consilierii au …uitat să stabilească şi nişte amenzi pentru cei care nu le respectă.

 

Vă mai amintiţi eternele cratere făcute în vară de cei care schimbau diverse conducte fix după ce se asfalta câte-o stradă? Sau de grămezile de moloz şi praful înghiţit toată vara de locuitorii terorizaţi ai cartierelor unde se făceau asemenea lucrări? Credeţi că a plătit cineva vreo amendă pentru asta? Păi dacă nici nu existau amenzi, cum să le plătească?

 

O altă mostră de funcţionare „eficientă” a administraţiei publice a ieşit la iveală în momentul dezbaterii unui proiect de hotărâre privind prelungirea perioadei în care Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului poate să ocupe o clădire oferită gratuit de Primărie.

Cei care au scris proiectul au mizat, probabil, pe neatenţia sau ignoranţa consilierilor, dar când discuţiile s-au complicat, au aflat cu toţii, cu stupoare, că, de fapt, contractul dintre Primărie şi LADO pentru folosinţa gratuită a imobilului expirase demult.

 

Asta după ce consilierii n-au văzut nici o copie a contractului original, iar un funcţionar al Primăriei a fugit repede să-l caute prin arhivă. Luat la întrebări, funcţionarul a răspuns cu atitudinea specifică şmecherilor şi piţipoancelor care au umplut Palatul în ultima vreme, pe pile şi jocuri politice: „Nu suntem enciclopedie”.

 

Amu drept îi că nici noi suntem neapărat intelectuali cititori de Enciclopedia Britannica, ceea ce va justifica bădărănismul cu care o să vă scoatem cu şuturi în fund din Palat, cu protectorii voştri cu tot!

Tags: taxe  impozite  sedinta  consiliu local  
3017 vizite
Distribuie pe