Locale Altele
Joi, 2 Mai 2024
Joi, 2 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Noua investiţie Lidl a cam picat
Florin Răchitan  - Joi, 28 Iulie 2016

A fost vremea răzbunării la şedinţa de joi a Consiliului Local Satu Mare, în sensul că actuala Opoziţie formată din PSD şi ALDE a copiat, practic, până în cele mai mici amănunte tacticile utilizate de fosta Opoziţie UDMR + PNL, care se află acum la putere şi care a avut ocazia astfel să simtă pe propria piele cum e să li se pună beţe în roate.

Din păcate, la fel cum s-a întâmplat cel puţin în ultimii doi ani în care UDMR şi PNL au alcătuit împreună majoritatea politică în Consiliul Local, victimele colaterale ale jocurilor politice sunt sătmărenii, care nu prea înţeleg ce se petrece în culise.

De data aceasta, actorii secundari atraşi fără voia lor în aceste jocuri politicianiste au fost Biserica Ortodoxă pe de o parte şi compania LIDL pe de altă parte. Conflictul dintre cele două entităţi este mai vechi şi vom încerca să-l prezentăm într-un scurt rezumat: Protopopiatul Ortodox este nemulţumit de poziţionarea viitorului magazin LIDL, care se doreşte a fi construit la Intersecţia Crinul cu spatele la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Pentru a se ajunge la o înţelegere între părţi au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii entităţilor implicate şi, în urma negocierilor, lucrurile păreau să intre pe un făgaş acceptabil, ambele părţi arătându-se dispuse la mici compromisuri, în sensul că Biserica Ortodoxă a acceptat un schimb de terenuri pentru a amenaja o parcare comună cu LIDL, în schimbul promisiunii că firma va repoziţiona magazinul.

Între timp, se pare că cineva s-a răzgândit şi, în lipsa unui dialog adevărat în ultimele luni, LIDL a prezentat în şedinţa de joi a Consiliului Local varianta magazinului aşezat cu spatele la biserică, managementul motivând că o repoziţionare a acesteia ar presupune modificarea fluxului tehnologic, ceea ce ar însemna mai multe cheltuieli pentru firmă.

De-altfel, în zilele trecute primarul Kereskenyi Gabor a declarat că poziţionarea magazinului nu este o problemă reală şi că autorităţile locale sunt preocupate mai degrabă de fluidizarea circulaţiei în zonă, inclusiv prin amenajarea unui sens giratoriu în Intersecţia Crinul, pentru a permite accesul mai uşor spre noul magazin LIDL.

La faza asta au intervenit reprezentanţii ALDE, prin tânărul consilier local, arhitect de meserie, Robert Pugner, care a ridicat mai multe obiecţii cu privire la oportunitatea amenajării unui sens giratoriu şi a insistat asupra elaborării unui Plan Urbanistic Zonal pentru întregul Drum al Careiului. La rândul ei, fosta viceprimăriţă Marcela Papici a declarat că locuieşte la 30 de metri de zona respectivă şi nu ştie cum să le explice vecinilor că vor fi cobaii unui experiment de sens giratoriu făcut „din bidoane”.

Lor li s-au alăturat reprezentanţii PSD, care referindu-se şi la obiecţiile ridicate de Biserica Ortodoxă au anunţat că vor propune amânarea acestui proiect şi rediscutarea lui după refacerea PUZ. Astfel a renăscut USL la Satu Mare.

Din rândul celor de la putere, consilierul UDMR Maskulik Csaba a atras atenţia colegilor că o amânare a proiectului ar putea să însemne blocarea definitivă a investiţiei, în condiţiile în care refacerea PUZ ar putea dura chiar şi un an de zile, timp în care compania LIDL ar putea să renunţe la orice planuri de viitor la Satu Mare.

Declaraţiile acestuia au fost susţinute, de-altfel, şi de reprezentantul companiei LIDL, Cosmin Man, care a ţinut să precizeze că „România e o ţară mare şi avem unde să investim şi altundeva”.

În replică, protopopul ortodox Ioan Socolan i-a invitat pe cei de la LIDL ca „aşa cum au găsit fonduri să amenajeze un întreg sens giratoriu pe domeniul public, să găsească fonduri şi pentru repoziţionarea magazinului”, după care i-a întrebat, retoric, pe consilierii locali de alte confesiuni: „Ce aţi face dacă în faţa bisericii voastre s-ar construi ditamai magazinul”?

Au fost şi momente funny în timpul dezbaterilor. De exemplu, în tot timpul şedinţei o credincioasă a afişat o icoană cu Isus Cristos, probabil pentru a-i impresiona pe consilieri, iar primarul Kereskenyi Gabor a comparat discuţiile cu dezbaterile furtunoase despre poziţionarea monumentului eroilor de pe câmpul de bătălie de la Waterloo, după ce „specialiştii” şi-au dat seama că leul amplasat pe soclu avea fundul îndreptat spre Anglia ;))

După îndelungi discuţii a sosit şi momentul votului. Copiind întocmai tactica folosită de vechea opoziţie UDMR+PNL când aceştia doreau să tragă de timp, să blocheze ori să saboteze vreun proiect important, profitând de faptul că pentru trecerea acestui proiect era nevoie de o majoritate de două treimi, PSD-iştii şi cei de la ALDE s-au abţinut, pur şi simplu.

Adică nici pentru nici contra, exact cum a făcut fosta Opoziţie în ultimii doi ani, fără să poată fi traşi la răspundere în vreun fel. UDMR-iştilor şi liberalilor le mai lipsea un singur vot, dar…ghinion.

Astfel, soarta celui de-al doilea magazin LIDL pare a fi pecetluită, proiectul NEPI pentru realizarea Mega Mall-ului în aceeaşi zonă se blocase încă în mandatul trecut tot cu concursul fostei Opoziţii, iar surse apropiate companiei Kaufland ne informează că nici ei nu se grăbesc foarte tare cu construirea celui de-al doilea magazin la Satu Mare, în aceste condiţii noi politico-economice rezultate după recentele alegeri locale. 

Tags: lidl  investitie  blocata  consiliu  local  
14624 vizite
Distribuie pe
the forest man
Chiar daca BOR este conservatoare si unii preoti au mandria si fixurile lor, reprezentantii PSD si ALDE ne arata din nou ca nu le pasa decat de mandria si interesele lor, exact ca si sefii lor de la Bucuresti. Rusine sa le fie !...daca cunosc acest sentiment...tot satmarenii suporta consecintele... :-( Cred ca meritam ceva mai mult decat acesti consilieri nesimtiti !
2017-03-01 11:36:22
Popescu
Bine ca Biserica are voie sa construiasca oriunde, fara autorizatie si li se mai dau de pomana si terenuri de milioane de Euro fara nici o noima, fara nici o gandire urbanistica, fara a se lua in considerare perspectivele de dezvoltare ale orasului. In nici o tara civilizata din lume nu se intampla asa ceva. Vezi baraca \"sfanta\" de langa biserica ortodoxa din Micro 17 care este o frumusete arhitecturala a orasului.
2016-07-30 09:33:19
Gyory Attila
Va mancati de parca orasul ar fii proprietatea voastra! Asa se ruineaza economia orasului! \"Felicitari\" Id....!!
2016-07-29 15:47:44
radu
Adevarul este ca B.O.R. ne vrea prosti, si continua sa prosteasca lumea in continuare. In tarile dezvoltate si educate increderea populatiei in biserica este la un nivel scazut, la noi nu este cazul, de aceea BOR ne vrea prosti. Si dau un exemplu . Socolan vrea parcarea magazinului pentru masinile popilor, dar trebuia sa isi faca parcare. Si eu vreau repozitionarea bisericii deoarece boxele fac galagie duminica si de sarbatori.
2016-07-28 23:13:24
radu
Socolan se plange ca in fata bisericii va fi magazinul? In fata bisericii este drumul, magazinul va fi lateral.
2016-07-28 23:01:01
unudoi
sa va iau in pwla de politicieni ca daca nu va pica ceva in buzunar nu va convine nimic. orasul sta de 20 de ani nu se dezvolta deloc din cauza unor inculti care ajung la putere fiind votati la fel de toti prostii si toti incultii :)
2016-07-28 20:34:29