Locale Altele
Luni, 6 Mai 2024
Luni, 6 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Horea Anderco internat la Psihiatrie?
Florin Răchitan  - Luni, 21 Martie 2016

Conform certificatelor de concediu medical semnate și parafate de medicul său de familie şi de şefa de secţie, candidatul Partidului Mișcarea Populară la Primăria Satu Mare, Horea Anderco, s-ar fi aflat în ultima lună și jumătate internat la secția de Psihiatrie Cronici a Spitalului Județean Satu Mare, cu codul de diagnostic 325, care pe lista aprobată de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate înseamnă “Tulburări anxioase”.

Această afirmație este surprinzătoare pentru sătmărenii care l-au văzut în ultima perioadă pe fostul primar la mai multe emisiuni la un post local de televiziune, precum și la diverse evenimente publice.

Explicaţia poate fi una următoarele trei variante: fie şi-a „rezolvat” concediul medical doar pe hârtie - comportament nedemn pentru cineva care vrea să fie din nou primarul sătmărenilor, adică şeful administraţiei publice locale – fie a refuzat internarea la spital, în ciuda recomandării medicilor, şi, probabil, urmează acasă tratamentele specifice, fie se internează doar periodic, pe câteva zile, apoi iese din spital pentru a-şi continua precampania electorală.

Neliniște, îngrijorare, agitație, respirație accelerată, disconfort în zona abdominală, transpirație, sentimentul că o catastrofă sau o boală este iminentă - toate acestea sunt simptome ale tulburărilor anxioase.

Conform specialiştilor, tulburările anxioase diferă de angoasa firească prin persistență pe o perioadă de 6 luni și prin modalitățile în care perturbă viața persoanei afectate, interferând fie cu performanța la locul de muncă, fie cu menținerea unor relații sociale satisfăcătoare, fie cu armonia în viața de cuplu și chiar cu toate aceste aspecte la un loc.

În cadrul tulburărilor anxioase, persoana se află în permanență într-o stare de alertă, dar fără un obiect precis. Astfel, organismul este mereu pregătit să se apere, fără să știe de fapt care sunt pericolele. Este lesne de înțeles cum o astfel de situație perpetuată pe parcursul mai multor luni poate conduce la epuizare psihică și fizică.

Medicii spun că în cazul tulburări anxioase se poate interveni fie medicamentos (tratament prescris de psihiatru), fie prin consiliere sau psihoterapie, fie îmbinând cele doua variante. Este important ca aceste persoane să aibă răbdare și să ducă până la capăt un proces terapeutic demarat, prin psihoterapie, consiliere psihologică și tehnici de relaxare.

În cazul lui Anderco, povestea a început în 20 ianuarie, cam pe când s-a stabilit că în noua organigramă a Primăriei Satu Mare unele servicii, inclusiv cel de Urbanism al cărui șef este chiar el, devin birouri, ceea ce înseamnă salarii mai mici pentru funcționarii de acolo. Colegii lui spun că oricum nu prea îşi merita salariul de aproape 1.000 de euro pe lună, deoarece foarte rar îl vedeau în Primărie după ora 9,30.

Atunci Horea Anderco a intrat în concediu medical în baza unui certificat eliberat inițial pe o perioadă de zece zile, cu codul de diagnostic 321, însemnând “Episod depresiv”, dar pe care nu era specificată necesitatea internării în spital.

După expirarea acestui prim concediu medical, el a obținut alte două certificate, care îi asigurau succesiv concedii medicale pe toată durata lunii februarie. De această dată, ambele certificate au fost eliberate cu codul 325 și cu specificarea necesității internării la Psihiatrie.





Astfel a trecut și luna februarie, dar Horea Anderco tot nu a revenit la serviciu, prelungindu-și concediul medical cu un alt certificat, tot cu codul 325, până în 17 martie.



În toată această perioadă, însă, el a fost cât se poate de vizibil în viața publică a Sătmarului. Reamintim că în 19 februarie a participat la Hotel Melody la evenimentul de lansare a propriei candidaturi la Primăria Satu Mare, în prezența președintelui partidului care-l susține, Traian Băsescu.

De asemenea, a fost prezent la inaugurarea Satu Mare Shopping Plaza, în 3 martie, alături de un număr mare de oficialități.

În aceeași seară a participat la o primă confruntare televizată între candidații la Primăria Satu Mare, dezbătând subiectele împreună cu “contracandidații” săi din partea PNL și UDMR.

De-altfel, în ultimele luni, Horea Anderco a fost invitat aproape săptămânal la emisiuni de televiziune. În aceeași perioadă, însă, a dat în judecată Primăria Satu Mare, solicitând suspendarea punerii în aplicare a noii organigrame.

Așa cum am relatat anterior, printr-o inițiativă probabil unică la nivel mondial, majoritatea politică din Consiliul Local, formată din UDMR și PNL, a decis amânarea aplicării noii organigrame până la aflarea vreunei sentințe de la instanța care judecă acest dosar. 

Tags: horea anderco  psihiatrie  candidat  primarie  
14760 vizite
Distribuie pe