Locale Altele
Joi, 2 Mai 2024
Joi, 2 Mai 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Pictorul american de origine sătmăreană Alexandru Darida, în topul mondial al artiștilor
Florin Răchitan  - Duminica, 27 Mai 2018

La Muzeul de Artă și Design din New York  a avut loc recent gala  ceremoniei  de premiere "Top 60 Masters of the Contemporary Art ", un fel de clasament al artiștilor din toată lumea a căror activitate are contribuție hotărâtoare la curentele contemporane ale artelor plastice, selecție realizată de Art Tour International Magazine, o prestigioasă publicație de specialitate apreciată la nivel mondial.

 În topul celor 60 de maeștri ai artei contemporane a fost inclus și artistul originar din Satu Mare, Alexandru Darida. 

Criticul de artă Yadira Roman scrie în revista Art Tour International: "Arta lui Darida reflectă o atmosferă dramatică ce evocă emoții puternice în sufletul observatorului, menținând o armonie și balanta perfectă, revelând astfel forța  vizuală a artistului. O caracteristică fundamentală a picturii sale este suprafața plastică de o cromatică vibrantă într-o continuă devenire".

Alexandru Darida s-a născut la Satu Mare într-o familie mixtă italiano-română, care i-a recunoscut talentul artistic și i-a încurajat dezvoltarea acestuia încă din copilărie, el desăvârșindu-și studiile de specialitate la Academia de Arte din București.

Specializându-se inițial în realizarea portretelor, lucrările sale au fost apreciate de elita comunistă a vremii, însă tocmai constrângerile specifice acelui regim l-au determinat să fugă din țară pentru a-și câștiga libertatea de exprimare artistică, inițial în Italia, de unde a emigrat în Stalele Unite ale Americii.

De atunci, pictura artistului Alexandru Darida s-a impus la nivel internațional prin tehnica unică și tematicile ce relevă un intens angajament social: schimbările climatice, miracolul forței cosmice, lirismul și muzicalitatea cromatică, eternul feminin și potretele oamenilor iluștri din cultura românească și universală.

Artistul sătmărean are acum un atelier și o galerie de artă la Chicago, iar lucrările sale au fost expuse în cele mai mari muzee și galerii din lume.

Tags: pictor  darida  arta  contemporana  
2054 vizite
Distribuie pe